Bororo


Náhrdelník Bororo patří k těm výraznějším, a protože vznikl (hlavně) kvůli soutěži FBWT na téma "Modlitba za Zemi," nese v sobě také určité poselství. Toto kolo soutěže má poukázat na to, jak moc jsou pro život důležité lesy a voda. Od toho se také odvíjí zadaná barevná paleta:


Základ náhrdelníku tvoří síť ušitá z jabloneckých korálků. I když není pod dalšími vrstvami vidět, je důležitá - doslova i obrazně. Doslova proto, že nese celý šperk, je pro něj sice neviděnou, o to však důležitější bází, bez které by nic dalšího být nemohlo. Od toho se pak odvíjí obrazný význam - stejně tak tvoří lesy (rostliny obecně) a voda neoddiskutovatelný základ veškerého života na zemi. Bez nich by život nebyl možný.



Na tomto základu pak vyrostl vlastní šperk, který kombinuje japonské a české korálky s broušenými skleněnými kameny. Hlavní myšlenkou je, aby náhrdelník vzbuzoval dojem plynoucího života, vystupujícího z vody přes zemi do vzduchu, rozpínajícího se... a narážejícího na limity dané právě dostupností vody.




Název jsem si vypůjčila ze starého českého filmu Akce Bororo, který sice úplně neodpovídá tématu soutěže, ale otázka přírody a života se v něm také řeší.

Rozměry:
Vnitřní průměr cca 12cm
Zapínání nerez + hliník s možností prodloužení o 3cm

Materiál:
Preciosa rokail
Skleněné rivoli
Olivín
Chrysopras
Křišťál
Skleněné perle
TOHO Treasures
TOHO round °11
TOHO round °15
Miyuki drops
Fotky z výroby:




Komentáře

Oblíbené příspěvky