Jak je to s tím zapínáním

Celkem často se stává, že zákaznice se nemohou rozhodnout, jaké zvolit náušnicové zapínání. Vyberou si třeba klasický háček a pak mi náušnice posílají zpět na výměnu, protože jim háček nevyhovuje. To samozřejmě není problém, ráda jim zapínání vyměním - ale je to stojí peníze navíc za poštovné a taky ta výměna a hlavně doručení zaberou nějaký čas.

Tak nejen pro ty nerozhodné jsem se rozhodla udělat takový malý přehled. Ušila jsem troje téměř totožné náušnice, ale každé jsem opatřila jiným typem zapínání. Každé zapínání má svoje výhody i nevýhody. Pojďme se na to tedy podívat.


Všechny náušnice mají stejnou délku - bez zapínání je to 9 cm. Použila jsem (zleva) - klasický háček, puzeta, mechanické kruhové zapínání. Vše samozřejmě v nerezu.



Klasické háčky - někdo jim říká afroháčky. Asi nejčastější zapínání u bižuterie. Jejich výhodou je jednoduchý tvar, který neruší design náušnic, a taky  jednoduchá manipulace. Prostě jen protáhnete dírkou v uchu a je hotovo. S tím ale samozřejmě souvisí to, že stejně snadno z ucha vyklouznou, a to občas i nechtěně. Dá se to řešit používáním zarážek. Ty zajistí háček proti samovolnému vyklouznutí. Já náušnice s háčky dodávám včetně silikonových zarážek - osvědčily se v tomto případě mnohem víc než kovové, protože jsou na háčku méně nápadné a lépe si poradí s prohnutým tvarem háčku (což kovové moc dobře nezvládají).




Puzety - to jsou taková ta napichovátka, ze kterých na jedné straně visí náušnice a z druhé strany je musíte vždy zajistit zarážkou. Jejich přední strana může být úplně jednoduchá (půl)kulička, ale setkáte se taky s ozdobnými puzetami různých barev a tvarů. Puzety jsou ideální, když chcete mít náušnice co nejblíže uchu a nemáte moc rádi plandací náušnice. Nevýhoda je vlastní napichovátko (správně dřík), které může být někomu velmi nepříjemné, třeba když je upnutá čepice, která přitlačí ucho k hlavě a dřík pak nemile píchá. A taky se prý velmi rády záhadně ztrácejí zarážky :-)




Mechanické zapínání - to je jistota, že náušnice z ucha samovolně nevypadne. Zapínání otevřete, nasadíte na ucho a zavřete. Je to jednoduché a bezpečné. Jedinou nevýhodou může být kapku vyšší pořizovací cena, ale stále se bavíme o korunových položkách (u nerezu! u drahých kovů bude situace samozřejmě jiná). Já úplně nejraději používám právě mechanická zapínání, v poslední době hlavně kruhové. Není příliš nápadné, vypadá elegantně a nerušivě a neposouvá vlastní náušnice příliš pod ucho (jako třeba klasický háček).





Tak jaké zapínání preferujete vy? Máte svého favorita nebo je vám to víceméně jedno?

Komentáře

  1. Hezký přehled a srovnání. Obecně asi nejraději s mechanickým zapínáním, ideálně oválným. Ale k některým typům kratších náušnic se hodí podle mě puzety. A k těm z fotky nejvíc klasické háčky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky