Kroužím tmou - návod na kroužkovaný přívěsek

Chcete si vytvořit přívěsek z kroužků a perliček? Není na tom nic složitého, stačí věnovat tomu nějakou tu hodinku – a pak budete mít šperk, který vám všichni rádi pochválí. Navíc vás nebude tížit na krku, protože i přes svůj relativně velký průměr (cca 4,5cm) je vzdušný a lehký.

 Materiál:

  •     35 kusů kroužků stříbrné barvy, průměr drátu 0,8mm, velikost kroužku 8mm (v návodu velké kroužky)

  •     22 kusů kroužků černé barvy, průměr drátu 0,6mm, velikost kroužku 6mm (v návod střední kroužky)

  •     22 kusů kroužků stříbrné barvy, průměr drátu 0,6mm, velikost kroužku 4,4mm (v návodu malé stříbrné kroužky)

  •     66 kusů kroužků černé barvy, průměr drátu 0,6mm, velikost kroužku 4,4mm (v návodu malé černé kroužky)

  •     11 kusů perliček nebo jiných korálků o velikosti 4mm

  •     11 kusů ketlovacích jehel stříbrné barvy

  •     šlupna nebo kroužek na zavěšení

  •     stužka nebo řetízek na zavěšení

Začátek tvoří tzv. „helm chain" – pokud vám nebude na tento základ vyhovovat můj návod, můžete si zkusit najít nějaký jiný na webu. Jde totiž o opravdu velmi známou a rozšířenou základní kroužkovací techniku.

Nejprve si uzavřeme 11 velkých kroužků tak, aby nešlo poznat místo řezu. Pak je vždy pomocí dvou středních kroužků spojíme v řetěz. Kliknutím na obrázek jej zobrazíte v plné velikosti.
Uzavřeme si dalších 10 velkých kroužků a 11 si jich naopak více rozevřeme, aby se nám lépe proplétaly. Vezmeme jeden uzavřený kroužek a položíme jej přes střední kroužky. Vezmeme otevřený kroužek a provlékneme jej středními kroužky tak, že kroužek přes ně přeložený v předchozím kroku už nebude moci vypadnout. Další otevřený kroužek teď provlékneme nejprve první dvojicí středních kroužků a pak také následující dvojicí středních kroužků, přes které jsme opět položili jeden zavřený velký kroužek. Vzniká nám tak současně střední a vrchní „patro" vzoru. Takto pokračujeme až k poslední dvojici středních kroužků. Začátek i konec řetězu vypadá stejně. Na obrázcích jsou pro lepší přehlednost použité různobarevné kroužky.
 Hotový řetěz spojíme do kruhu – dva a dva protilehlé velké kroužky k sobě připevníme dvěma středními kroužky. Vezmeme jeden otevřený velký kroužek a provlečeme jej okolo přidaných středních kroužků. 
  Teď přijde krok, který bude vyžadovat více trpělivosti. Začneme přidávat malé černé kroužky po obvodu vzniklého kruhu. 
 Na každý jeden malý černý kroužek přidáme jeden malý stříbrný kroužek.
 Přidané malé stříbrné kroužky teď propojíme pomocí dvojic malých černých kroužků. 
Máme hotový základní tvar. Nachystáme si dva velké kroužky tak, že je hezky uzavřeme, aby na nich nebyl vidět řez. Pak si také připravíme 11 perliček na ketlovací jehly. Jedno očko uděláme větší, protože je budeme připevňovat ke dvěma kroužkům nad sebou.
Na libovolný kroužek z prostředního patra základního vzoru přichytíme menším očkem ketlovací jehly nachystanou perličku. Do většího očka přichytíme nachystané uzavřené velké kroužky. Takto postupujeme, až je celý střed vyplněný.
A máme v podstatě hotovo. Stačí už jen připevnit šlupnu nebo kroužek na zavěšení. Zavěsíme třeba na stužku nebo šňůru rokailu a můžeme vyrazit do světa s novým šperkem.
Podle tohoto mého návodu klidně tvořte a se svými výtvory nakládejte dle vlastního uvážení. Pokud ale budete výrobek podle tohoto návodu někde prezentovat (v galerii na webu, prodávat, ...) uveďte prosím, že je vyrobený podle tohoto návodu.

NEVÍTE, KDE KOUPIT KROUŽKY PRO SVÉ TVOŘENÍ? NAVŠTIVTE WWW.MYRINGS.EU!

Komentáře

Oblíbené příspěvky