Je můj první, je jen můj...

Na jaře 2011 mi můj muž koupil na výstavě minerálů nádherný serafinit. Vybírali jsme ho asi půl hodiny, ruský prodejce měl opravdu velký výběr a zvolit "ten jediný pravý" byla celkem fuška. Když jsem si ho pak odvážela domů, vůbec jsem netušila, jak ho zpracuju. Většinou, když nakupuju materiál, mám už více či méně představu o tom, jak ho zpracuju (to, že ve finále se zpracování vůbec nepodobá původnímu záměru, je věc druhá). Tentokrát ale ani ťuk. Nejspíš jsem se spoléhala na to, že ho nějak jednoduše obšiju a budu nosit jako nápadně-nenápadný amulet na krku. A pak mi rok ležel doma, konkrétní nápad nepřicházel...
Až letos z jara jsem si řekla, že je na čase pustit se do díla, a to rovnou tak, že si pokořím další metu ve svém korálkovém životě - udělám vyšívaný náramek. Zatím jsem vyšívala jen náhrdelníky, zkusila jsem několikery náušnice, ale náramek pořád zůstával tak nějak mimo můj zájem. Ne, že by se mi vyšívané náramky nelíbily. Spíš jsem před nimi měla (a stále mám) velký respekt. Přeci jenom nejde o šperk, který leží více méně v rovině. Obtáčí ruku, podkladový materiál se ohýbá, a proto je nutné mít výšivku co nejhustší, aby mezi korálky neprosvítal podklad. Viděla jsem tedy i pár (nejen) náramků, kde podklad prosvítal zcela záměrně, kde nebyla vyšitá celá podkladová plocha - ale takové se mi nelíbí. Když výšivka, tak pořádná. No, to jsou poměrně silácká slova, uznávám.
I na tomhle náramku je vidět podklad. Já jsem si totiž ten kovový základ naprosto přesně asi 3x měřila a překreslovala na papír, pak jsem podle papíru ustřihla plsť a ještě jsem si přidala na každé straně 5mm navíc... a stejně to ve finále po vyšití bylo úplně akorát a bohužel v jednom místě i menší, než kovový základ. Naštěstí to šlo dobře zamaskovat, takže oko nezkušené nepozná, kde nechal tesař (tedy vyšívačka) díru :-) Obšívání bylo celkem v pohodě a mohlo být úplně v pohodě, kdybych nebyla líná a sáhla po nové ostré jehle. Holt s tupou zprohýbanou nešla jemňounká rukavičkářská useň (díky za ni, babi) propichovat zrovna hladce. Krizová místa pro mě byla v krajích náramku, kde mi dělalo problémy se s jehlou vymotat a trefit se přesně tam, kam jsem chtěla.



A ještě drobná technická poznámka - poprvé jsem na výšivku použila plsť podlepenou vlizelínem. A budu to od teď praktikovat na každý větší kousek. Vlizelín plsť krásně zpevnil, takže se mi hotová výšivka moc nekroutila. Trošku ano, a to asi způsobilo tvarovou nekonzistenci s kovovým základem, na kterou si stěžuju v předchozím odstavci. Každopádně ta práce byla znatelně lepší s vlizelínem než bez něj.

Technická poznámka číslo 2 aneb "TOHO zklamání."
Kvůli tomuhle náramku jsem zcela vyjímečně vzala na milost zase jednou SW rivoli. Pro náramek jsem je obšívala TOHO round °11 a °15. Patnáctky bez problémů. Ale u jedenáctek jsem přišla na jedno nemilé zjištění. TOHO round °11 Silver-lined Frosted Crystal a TOHO round °11 Silver-lined Dark Peridot (který jsem původně chtěla použít na celý náramek místo českého rokajlu) se podstatně liší ve velikosti! Ty zelené jsou o hodně větší - takže když jsem obšila jednu rivolku zmrzlým krystalem a pak použila stejné počty zelených korálků pro druhou rivolku, nemohla jsem věřit vlastním očím - "košilka" z korálků byla rivolce velká. Nejdřív jsem si myslela, že jsem se spletla a při šití dala víc korálků, takže jsem to vypárala a zkusila znovu. A pak ještě jednou. Až to můj milovaný nevydržel, vzal šupleru a názorně mi ukázal, že chyba není na mé straně. Rozdíl až 0,15 mm není zanedbatelný a pro mě znamená velké TOHO zklamání.

Materiál:
  • serafinit - kabošon,
  • Miyuki Delica °10 Steel Apx
  • TOHO round °11 Silver-lined Frosted Crystal
  • TOHO round °15 Transparent Frosted Crystal
  • TOHO round °15 Silver-lined Olivine
  • Swarovski rivoli 10 mm, Crystal Silver Shade
  • Swarovski rivoli 10 mm, Chrysolite
  • Preciosa rokajl °11, tmavě zelený, pokov
  • Preciosa rokajl °10, zelený se stříbrným průtahem
  • České ohňovky 4mm, barva stříbrná
  • České ohňovky 5mm, barva stříbrná
  • Superlon AA, Cream
  • Plsť + vlizelin
  • Rukavičkářská useň
  • Nerezová náramková výztuž

    Komentáře

    1. Hello,Eva:-)
      It's fantasic!What the colors!What the stitch!What the idea!Your Husband must have the superb taste and a'nose' to the minerals-the oval Serafinit He has choosen presents itself here,as the focal in the really fabulous way and mathes the rest of the embellishment.
      I've never tried beading embroidery,but admire and I am very much impressed with such wonderful Work as Yours.
      Warm Hugs-Halinka-

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Hello Halinka and thanks for kind comment again. I have to refer your compliment to my darling :-) BTW - embroidery is really interesting technique, so just try it too! :-)

        Vymazat
    2. Hello Eva,
      it´s a just gorgeous beadwork of yours !!!,the colors are very beautiful.
      Greetings
      Marion

      OdpovědětVymazat
    3. Je nadherny,ten bych z ruky nedala! :)M.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Díky! Zatím se ho učím nosit, přeci jen to je dost macíček :-)

        Vymazat
    4. Eva:
      Concerning 'A...nakit's rings-
      These are surely frosted Matsuno rocailles-#6,or #8 :-))
      I bought such ones recently in dark amethyst color. They are even equal and have the original looks.

      I've answered,because I'd asked Ana several times about something important for me-She never replied to my questions.I suspect,probably her English's not good enough to speak and write freely.

      Best Greets-Halinka-

      OdpovědětVymazat
    5. Eva:-))
      You were lucky-Ana has answered in Her Blog:-))
      I was wrong-those were Slovenian seed beads,but very similar to those of Matsuno,I've bought.
      Greets-Halinka

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Yep, Ana answered too :-) But thanks Halinka for the tip for Matsuno beads. I am not familiar with this mark, so I have to try something new.

        BTW - my English is very simple too; I have learned English at university - but it was many years ago and we used rather "special" English (I studied information science and librarianship) than normally spoken language...

        Vymazat

    Okomentovat

    Oblíbené příspěvky