Je na malinách!

Járu Cimrmana považuju za největšího českého génia. Bývaly doby, kdy jsem hry DJC poslouchala nebo na ně koukala denně. To na člověku zanechá stopu, a to i přesto, že teď je moje ladění cimrmanovským směrem poněkud v útlumu. A tak se stane, že když pracuju na náušnicích ve specifických barvách, nutně mě napadne jen jeden jediný možný název - Je na malinách! 


No jen se podívejte, je to tam všechno. V první řadě samozřejmě ty maliny. Ve všech stádiích své (ne)zralosti. Ano, správně - ty bobulky na koncích třásní. A pak tu máme tu tragičnost celého příběhu, kterou reprezentuje základní, černá, barva náušnic. No jen si to vemte - válka, nevěra v mladém manželství, vyhnání záletné ženy. To je panečku materiál, který se ve šperku krásně dá vyjádřit černou matnou. A v tom v náušnicích zasvítí stříbrošedé linky stejně, jako v Mikovcově přístupu jasná nitka ryzího lidství a zároveň chladné logiky, když přes všechno své neštěstí a žal pomůže své ženě se po porodu zotavit a pak ji okamžitě vyžene. 

Takže prostě - Je na malinách!



Komentáře

  1. Nádherné náušnice.
    Jinak já znám od Cimermana jen dvě hry. "Dlouhý široký a krátkozraký" a "České nebe"

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem měla své cimrmanovské období :D a je super, že máš tvorbu s tím lehce spojenou, i když je to to poslední, co by mě napadlo v náušnicích hledat. :D Černá je ale vždy dobrá volba, sama nenosím jinou, je to krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo hledá, najde :-) Víš jak - to se člověk na něco upne a ty maliny tam pak prostě vidím a už je nikdo neodpáře :-) Díky.

      Vymazat
  3. Ty jsou nádherné! Moc se mi líbí ta stádia (ne)zralosti, to je skvělý nápad. :) Nedávno jsem si tvorbu z korálků přidala na list činností, které si chci vyzkoušet, třeba se mi také jednou povede vytvořit něco tak krásného. 🪶

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Pokud Tě to bude bavit, tak určitě vytvoříš krásné věci.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky